Nytänk, engagemang och goda traditioner

Vilket år vi har haft! 2014 kommer att gå till historien som ett år späckat av nya utmaningar och glada besked. Nyproduktionen av 80 nya lägenheter har varit i full gång, vi har köpt ny mark för att kunna erbjuda våra invånare nya fräscha bostäder i centrum och vi fick rätt om tomten i Ljungskile, vilket betyder att vi nu kan gå vidare och bygga efterlängtade hyreslägenheter i ett synnerligen attraktivt läge vid havet.

Personligen har året dessutom inneburit att jag fått ta över ordförandeklubban i Uddevallahems styrelse. Jag ser naturligtvis detta som ett mycket hedrande uppdrag och jag lovar att göra mitt bästa för att kommande år ska präglas av nytänkande, engagemang och förvaltande av goda traditioner. Precis som mina företrädare har gjort.

Vi bygger nytt!

Men hur såg då 2014 ut? Bland de viktigaste händelserna som präglade stiftelsen i fjol hittar vi nyproduktionen av 32 lägenheter i kvarteret Fisketången på Skogslyckan och 48 nya lägenheter i två lamellhus i Folkets Park. Det senare visade sig till och med vara så attraktivt att självaste bostadsministern passade på att göra ett studiebesök under sin valturné för att titta på byggnationen. Det stora intresset har också visat sig i vår uthyrning då samtliga 80 lägenheter nu är uthyrda. I skrivandets stund flyttar de första hyresgästerna in i Fisketången – en ny era har precis börjat hos Uddevallahem.

Vi har också ett samarbete med Länsförsäkringar avseende tomten Eol 2 i centrala Uddevalla. Där håller vi nu gemensamt på att projektera detaljplanen och kommer förvärva marken så snart detaljplanen vunnit laga kraft. Här planeras mellan 30 och 60 nya lägenheter och dessutom 1 000 kvadratmeter kontorsyta för Länsförsäkringar. Ett spännande projekt som förhoppningsvis fortskrider under 2015. Och mer spännande projekt är naturligtvis vårt 55 plus-boende som planeras på Arendalsvägen i Ljungskile. Under 2014 blev det klart att vi får bygga, vilket vi naturligtvis är mycket glada för.

Vi sticker ut hakan

Det är härligt att kunna konstatera att Uddevallahem just nu präglas av nya idéer, nybyggaranda och visioner. Det känns som om att vi vågar sticka ut hakan och vi gör det för att vi vill utveckla den stad vi lever och verkar i. Vi vill vara med att sätta Uddevalla på kartan och visa Västsverige att vårt unika läge med 23 mils kust och närhet till både fjäll och hav, är ett underbart ställe att bosätta sig på. Och skulle man trots allt vilja ta sig utanför regionen – ja, då når man såväl Stockholm, Oslo som Köpenhamn inom fem timmar. Med andra ord har vi enorma förutsättningar att växa. Men då gäller det att ligga i framkant och se till att vi har bostäder för alla invånare.

Uddevallahems stora utmaning är att hitta attraktiva och intressanta projekt för att bygga nytt, inte minst i Ljungskile där vi har ett stort tryck på hyreslägenheter. Vi behöver också hitta sätt att finansiera vår nybyggnation, då vi idag har en plan för nyproduktion av närmare 600 lägenheter. Det gäller att hitta lösningar för att bygga billigt. Vi tror nämligen att hyresrätten kommer att bli mer attraktiv i framtiden på grund av människors önskan om ett flexibelt liv.

Lägg därtill att vi har ett relativt gammalt bostadsbestånd som kräver sin omsorg. Trots att vi under 2014 rotrenoverade inte mindre än 120 lägenheter, är 50 procent av våra fastigheter i behov av rotrenovering de närmsta åren. Ett stort och framför allt kostsamt projekt som kräver bra framförhållning, en långsiktig plan och finansiella muskler.

Professionella och personliga

Ett sätt är naturligtvis att se till att vi är en attraktiv hyresvärd. Att vi alltid sätter kunden i fokus och ser till att vår organisation svara upp mot de förväntningar som ställs på oss. Våra värderingar Professionellt, Tydligt och Personligt ska genomsyra allt vi gör för att få ett bra klimat – för såväl personal som kunder. Under 2014 har ett omfattande arbete gjorts med vår Kundservice. Vi har fräschat upp vår mottagning på Södra Hamngatan 13, vi har samlat all personal för att kunna vara så flexibla som möjligt, vi har utökat våra öppettider för vår Kundservice och vi har precis anställt vår nya Kundservicechef Emma Kånåhols.

Vi är med andra ord på mycket god väg och om 2014 var ett år fyllt av utmaningar och glada besked, tror och hoppas jag att 2015 blir lika spännande och ger oss nya roliga utmaningar.

Tack för det gångna året och med hopp om ett trevligt 2015.

Paula Berger
Styrelseordförande Stiftelsen Uddevallahem