Avgående ordförande har ordet

Framtiden för Uddevallahem ser positiv ut. Fler flyttar hit än de som lämnar vår stad och det enorma intresset för vår nyproduktion ger oss hopp om framtiden. Så med trygg hand lämnar jag över ordförandeskapet i Uddevallahems styrelse – det har blivit dags att säga tack för de åren som gått.

Man ska lämna och gå vidare när det är som bäst, brukar det ju heta och därmed känns det extra bra att lämna över ordförandeskapet i Uddevallahems styrelse just nu. Uddevallahem har under de senaste åren utvecklats i en mycket positiv riktning både när det gäller resultat och utveckling för av ett framtida Uddevalla. Det visar inte minst de satsningar som vi gjort under 2014 på nybyggnation.

De 80 lägenheter som kommer att stå klara under första halvåret 2015 är alla uthyrda, vilket känns bra inför framtida satsningar. Under 2014 presenterade vi inte mindre än två nya projekt – nyproduktion i centrala Uddevalla på fastigheten Eol 2 och vid havet på Arendalsvägen i Ljungskile. Vi hoppas och tror att intresset kommer att vara stort från såväl befintliga, som nya kommuninvånare.

Vår omvärld

Det är glädjande att Uddevalla kommun är en ort med nettoinflyttning, då det ger underlag för ytterligare utveckling. Genom att erbjuda konkurrenskraftigt boende kommer vi förhoppningsvis se att fler flyttar hit och att utpendling till olika platser i regionen ökar.

Behov av bostäder i allmänhet, och hyresrätter i synnerhet, är stort och utbrett över hela landet, vilket ger förutsättningar och underlag för att nya projekt ska kunna ta form under 2015.

Miljonprogrammets utmaningar

En av de fortsatt stora utmaningarna är förnyelse av rekordårens byggnation – det så kallade miljonprogrammet. Den stora utmaningen ligger i att väga in tekniska brister som behöver åtgärdas, att ta hänsyn till nya och skärpta samhällskrav, som till exempel minskad energianvändning. Dessutom måste vi väga in sociala faktorer.

Det här är ett stort arbete som kommer att pågå under många år framöver och jag är övertygad om att ny teknik och nya rön kommer att hanteras på ett klokt sätt av Uddevallahems ledning och nya styrelse.

Att hitta fram till en optimal och marknadsmässig nivå för kommunala borgensavgifter och påslag från koncernbanken är inte helt okomplicerat. Vi fick via fullmäktige ett påslag som bottnar i en annan beräkningsmodell än den som SABO och SKL förespråkar. Förhoppningsvis leder ett fortsatt arbete till att man prövar SABO/SKL-modellen för bostadsbolag.

Nyproduktion

Uddevallahem har tagit ett stort steg när det gäller nyproduktion, inte minst under 2014 då flera projekt såg dagens ljus. Nu gäller det att gå vidare och ta nästa steg – men det är ingen kvick fix. Det finns saker som kan förbättras såväl internt som externt och de kommunala särkraven är ett tydligt exempel. I dag kan skillnaderna i de tekniska egenskapskrav som ställs på bostäder variera kraftigt mellan kommuner, trots att de ligger inom samma arbets- och bostadsmarknad.

Detta både fördyrar och förlänger byggprocessen till nackdel för alla inblandade. Det vore tydligare med enhetliga och nationella regler. En förändring av reglerna är efterfrågad av alla inblandade – från hyresgästföreträdare till byggbranschen. Stora och omfattande planer som kan överklagas är också en faktor som kan påverka tidsplaneringen negativt.

Miljöerna – både yttre och inre

Såväl den yttre som den inre miljön är viktigt för våra hyresgäster. Det arbetet som görs för att göra vår yttre miljö mer välkomnande och ombonad är långsiktigt för att skapa känsla, trivsel och samhörighet. Gårdar, lekområden och grillplatser byggs ut och om.

Den inre miljön är till exempel ombyggnad av tvättstugor, flytt av tvättstugor som gör det tryggare att vistas där och större tillgänglighet med avseende på tvättider. Här arbetar vi även klimatsmart som till exempel installation av självdoserande utrustning.

Personalen

Styrelsens uppgift är att arbeta för företagets bästa och se till att det finns resurser som möjliggör en utveckling i organisationen. I en kunskapsintensiv bransch som vår, behövs utbildning, fortbildning och omvärldsbevakning. Kompetensförsörjning kommer att vara en framgångsfaktor framöver och det bli allt viktigare att vara en attraktiv arbetsgivare. Där kan utbildnings- och/eller studieresor vara ett av medlen för att locka nya medarbetare till oss. Det är därför glädjande att konstatera att fortbildning och omvärldsbevakning fanns med på schemat även under fjolåret.

Tack för 2014

Hyresrätten är en efterfrågad boendeform, och bristen på den bli en negativ spelare när det gäller tillväxten. Vi i Uddevallahem vill anta utmaningen och fortsätta byggandet av hyresrätter – med ett långsiktigt uthålligt perspektiv, det vill säga ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Tack till alla medarbetare och styrelsekollegor som bidrar till det goda boendet i vår kommun. Väl mött framöver i olika roller, 2014 blev året då Uddevallahem drog igång byggandet.

Carin Ramneskär
Avgående styrelseordförande