Ekonomichefen har ordet

Uddevallahems ekonomiska utveckling är fortsatt stabil. Vi gjorde ett resultat på 34,6 Mkr före bokslutsdispositioner och skatt. Det är ett bra resultat som bland annat beror på milt väder och låga räntekostnader (med en snittränta på 1,81 procent exklusive borgensavgift) samt de nya redovisningsreglerna som infördes föregående år avseende förändringar av avskrivningsmetoder och gränsdragningen mellan investeringar och underhåll.

Under året har vi renoverat befintligt bestånd och nyproducerat nya fastigheter samt fortsatt gjort stora satsningar på våra utemiljöer för att öka tryggheten och trivseln för våra hyresgäster. Totalt uppgår årets investeringar till 167 Mkr.

Nuvarande redovisningsreglerna kräver att en värdering görs av beståndet årligen. Vi har valt att låta ett externt värderingsbolag genomföra värderingen för hela vårt bestånd under ett flertal år och vi kan med glädje konstatera att de investeringar som vi har genomfört under året har bidragit till att marknadsvärdet på vårt fastighetsbestånd totalt har ökat med 12,3 procent.

Hyresintäkterna för bostäder, lokaler och parkeringar har ökat med 4,4 procent, vilket främst beror på nyproduktionen av lägenheter samt hyreshöjningar i samband med renoveringar och ökade intäkter för uthyrning av parkeringar.

Däremot har vi tyvärr drabbats av stora kostnader för brand- och vattenskador under året. Totalt uppgår dessa kostnader till 10 Mkr.

Framtiden känns ekonomiskt trygg, samtidigt som vi vet att vi måste nå en hög avkastning för att kunna genomföra de planer på nybyggnation som finns.