Miljöansvarig har ordet

Uddevallahem jobbar kontinuerligt för att bidra till ett hållbart samhälle, genom att hela tiden investera i stora och små klimatsmarta lösningar. När vi summerar 2015 ser vi att det går åt rätt håll.

Vi fortsätter att minska vår totala energianvändning och gör det med ganska stora steg nu. 2015 års siffror visar att våra använda kilowattimmar per kvadratmeter har minskat med 12,8 procent sedan 2007. Målet med det så kallade Skåneinitiativet var minska energianvändningen med 20 procent till 2016 års utgång. Dit kommer vi förvisso inte att nå, men all minskning är bra.

Värt att notera är att vår totala användning av såväl el som fjärrvärme minskade 2015, trots att vårt fastighetsbestånd samtidigt växte. Renoveringarna i kvarteren Ängön och Forellen ser så här långt ut att ha mycket positiv inverkan på fjärrvärmeåtgången. Samma slutsats kan dras av installationen av frånluftsvärmepumpsanläggningarna på Fregatten och Mimer, som minskat åtgången med 35 procent.

Vi har också god hjälp av våra nybyggen i Folkets park och Fisketången, som båda har mycket god energiprestanda.

Vår stora renovering på Visvägen ser vi inget av i årets siffror, men kommande år räknar vi med stora energibesparingar där till följd av de investeringar vi gjort där. Resultatet av detta ska sedan vara en vägvisare när vi så småningom drar igång renoveringen av övriga hus i området. Och då handlar det om inte mindre än 800 lägenheter.

I övrigt fortsätter vi med våra radonmätningar och vi jobbar med Sunda hus miljödatabas för att så långt det går jobba med miljövänligt byggmateriel.

Ett av de roligaste stegen vi tagit under året är annars att vi leasat en elbil – en servicebil som funkat jättebra. Nu funderar vi också på hur vi kan bygga laddningsmöjligheter för elbilar vid våra fastigheter.