Vd har ordet

Uddevallahem har haft ett intensivt och framgångsrikt 2015. Det har varit ett år där vi jobbat framåtriktat med fokus på utveckling, såväl i den interna processen som med byggnation. Vi är mål- och resultatstyrda i det mesta vi gör och när vi summerar året är vi väldigt nöjda med de resultat vi nått.

Det ekonomiska utfallet är bra, och bättre än budgeterat. Här är vi hjälpta av låga räntor och en mild vinter. Ett annat stort fokus har varit att utveckla vår kundservice. Rekryteringen av ny kundservicechef har varit viktig för att driva på det förbättringsarbetet och vi ser redan nu goda effekter.

Uddevallahem tror mycket på Uddevallas framtid. En fungerande och bra bostadsmarknad är en av nycklarna till en kommuns tillväxt. När vi säger att ”Vi utvecklar Uddevalla” är det ord som vi omsätter i praktiken.

Du ser det framför allt genom att det byggs nya hyresrätter i Uddevalla igen, efter några års stiltje. I år hade vi 80 nya lägenheter klara i Fisketången och Folkets park, 2016 blir vi klara med 30 lägenheter i Ljungskile och efter det följer nya byggprojekt. En av våra kärnfrågor är att utveckla centrum, och nu står vi glädjande nog i startgroparna att börja bygga på två mycket centrala tomter – i kvarteret Sundberg och Eol. Att den omdebatterade grustomten i Sundberg förvandlas till bostäder tror vi kommer uppskattas mycket av Uddevallaborna.

Just nu är också förutsättningarna för nybyggnation goda. Vi har låga räntor och stor efterfrågan på bostäder. Vi på Uddevallahem kan också vara tacksamma att tidigare ledningar lämnat ett gott arv efter sig som möjliggör de satsningar vi nu iscensätter.

Vad ska vi då förvänta oss av 2016? Vi ser redan nu att vi kommer att lägga mycket tid och kraft på Sundberg och Eol. Det här är två hus i riktiga A-lägen och vi har en väldigt spännande uppgift framför oss med det marknadsföringsarbete som väntar.

Idag har vi, precis som många andra, en lång bostadskö att svara upp mot. En av utmaningarna är att kunna hyressätta på ett sätt som gör att folk har råd att bo hos oss.

De yttre faktorerna är som alltid svårbedömda. Om Kina bromsar in kommer det att påverka världsekonomin på ett sätt som också kan påverka Uddevallahem. I det regionala perspektivet ser vi att vi behöver ta rygg på Göteborg. Vi måste ha bra kommunikationer mellan städerna och det är jätteviktigt att samla våra krafter inom kommunen och driva ett framgångsrikt lobbyarbete i frågan.

Samtidigt måste vi ha en idé om vad vi vill med Uddevalla. 2015 tog Uddevallahem fram en djärv vision för staden, där vi tänjer på gränserna och väcker spännande tankar om vad man kan göra. Uddevalla har en fantastisk potential med havet in på knuten.

Fler bostäder i vattennära läge är också en av hörnpelarna i vår vision. En annan är att utnyttja Kampenhof-tomten, med sitt centrala läge, till att vara mer än en busstation. Här vill vi även se en centrumbyggnad med bostäder och stadshus för att utnyttja tomtens hela potential. Dessutom anser vi att tågstationen, som för många är porten in till Uddevalla, skulle behöva flyttas närmare centrum. Det här är vårt sätt att driva på i utvecklingsfrågor, sedan har vi respekt för att det ibland behövs tid för att gå från vision till verklighet.

I det interna arbetet gör vi hela tiden framsteg. Vi är medvetna om att vi aldrig är bättre än vår svagaste länk och vi strävar hela tiden efter att bli bättre. Vi vill vara en trygg hyresvärd med god service, vi vill vara en bra och attraktiv arbetsgivare och vi vill utveckla Uddevalla.

Värdeorden framför andra för Uddevallahem är att vi ska vara professionella, tydliga och personliga. Vi ska ha ett bättre fokus på kunden och tänka på våra värderingar. Det innebär att ge tydliga besked så att man som kund vet vad man ska förhålla sig till. Och vi ska vara professionella i allt vi gör.

Det är ett jobb som hela tiden kan förbättras, men som aldrig kommer att bli färdigt.