Underhåll i
miljöns tecken

Det har varit en jakt på energibesparingar. Bakom varje beslut till underhållsåtgärd ligger ett väl underbyggt miljöarbete och totalt har 64 miljoner kronor under 2013 lett till att Uddevallahem sparat många kilowatt-timmar.

SABO:s energisparskampanj, Skåneinitiativet, har skyndat på miljöbesparingarna hos landets allmännytta under 2013 och Uddevallahem är inget undantag. Med målet att sänka energiprestandan med tjugo procent fram till 2016, finns energibesparingarna med i varje beslut som fattas och vid varje nytt inköp.

Totalt har Uddevallahem lagt 64 miljoner kronor på underhåll under 2013 och det omfattar både stora och små projekt. En av de större satsningarna var den nya tvättstugan på Melodivägen, där en lägenhet i fastigheten byggdes om till en modern tvättstuga. Ett riktigt lyft för huset som inhyser ett vårdboende.

-Vi centraliserade alla små tvättstugor i fastigheten och gjorde en större tvättstuga centralt i huset. Resultatet blev mindre spring för de som jobbar där och ett bättre teamwork eftersom de nu kan hjälpa varandra, berättar Leif Göransson, driftschef på Uddevallahem.

Gammal utrustning byttes ut mot varmvattenmatande tvättmaskiner som dessutom har automatisk dosering – energibesparande och miljövänligt.

Motsvarande upprustning gjordes i kvarteret Ängön i centrum där den nya tvättstugan har fått nytt hem i en upprustad butikslokal i bottenvåningen.

Andra stora underhållsarbeten 2013 är bland annat byte av kulvertar i kvarteret Trubaduren på Norr. 260 meter kulvert grävdes upp och byttes ut. I miljonprogrammet byggdes det mycket med intern markkulvert, som nu börjar bli till åren och utgör en risk för läckage. Det känns skönt att nu ha betat av en rejäl bit av detta.

Under 2013 inleddes dessutom arbetet med att byta ut kvicksilverarmatur mot LED-belysning och i kvarteret Walkeskroken byttes upp emot hundra kyl och frys ut till förmån för nya fräscha, energisnåla skåp.

Parallellt jobbar driftavdelningen med lite egna innovativa projekt för att driva utvecklingen framåt. Bland annat har ett experiment gjorts med att bygga en bod av alternativa material.

- Vi satte plastfasad på en liten bod, eftersom det blir svårt för allmännyttan att förvalta träfasader i framtiden. Den blev otroligt vacker, säger Göransson.

Andra miljöbesparingsprojekt som Göransson och hans team utför är att testa värmepumpsmaskiner så som torktumlare eller tvättmaskiner. Dokumentationen ska visa på hur effekten av värmepumpen står sig mot traditionella energikällor.

Mer underhåll under 2013
 

  • Fjärrvärmecentral byttes på Håljutegatan 7
  • Nytt fläktsystem med återvinning på Sunnanvindsvägen 8
  • Fastigheten i kvarteret Norden, med 80 lägenheter, har fått nytt tak
  • Visvägens dagis i kvarteret Trubaduren har upprustats med nytt tak, nytt fläktsystem med återvinning och nya våtutrymmen
  • Myntets förskola har fått nytt fläktsystem med återvinning
  • Ny värmepump installerad på Tjärhovsgatan 15 för energiåtervinning