Ökad förståelse av nybyggda broar

Att komma till ett nytt land med annorlunda seder och traditioner än vad man är van vid kan skapa problem. För att öka förståelsen för de kulturella skillnaderna satsade Uddevallahem under 2013 på ett integrationsprojekt, där två ungdomar anställdes för att bygga broar.

Bashin Haiir och Mohamed Elmi har haft ett intressant år hos Uddevallahem. Som två nyanställda har de haft som uppgift att hjälpa hyresgäster från andra länder att komma in i det svenska samhället.

Bakgrunden till integrationsprojektet som Bashin och Mohamed jobbar med är att Uddevalla kommun tagit emot ett stort antal flyktingar från framför allt Somalia, under de senaste åren. Många av de nyanlända fick sin första bostad hos Uddevallahem och efter en kort tid förstod man att de kulturella skillnaderna och svårigheter med språket orsakade onödiga problem. De flesta förstod helt enkelt inte informationen från Uddevallahem.

 

Men i och med Bashin och Mohameds arbete har situationen förändrats. De gav sig ut i områdena, framför allt i Svedjestråket och Hyggestråket, och pratade med hyresgästerna. Båda ungdomarna kan svenska, engelska och somaliska, vilket gör att de kan kommunicera med de boende och se till att de får all information de behöver. Uddevallahem har även startat en boskola, där de nyanlända får lära sig hur det fungerar att bo i en hyresrätt. Det kan handla om tvättstugan, sophantering eller hur allt fungerar i lägenheten.

Resultatet av integrationsprojektet har hittills varit över förväntan.

- Vi har fått en närhet till våra hyresgäster och en ökad förståelse för de kulturella skillnaderna, både hos vår egen personal men även hos hyresgästerna, säger Linda Samuelsson, ekonomi- och personalansvarig.

Effekten av arbetet syns även i kundenkäten som gjorts bland hyresgästerna. Antalet nöjda hyresgäster har ökat i just de områden som projektet pågått.